Taxa auto de prima inmatriculare va fi modificata din nou - Va deveni taxa pe prima vanzare ?!!!

Guvernul a decis ca, in aproximativ doua saptamani, sa modifice din nou taxa de prima inmatriculare, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a apreciat ca aceasta taxa incalca legislatia Uniunii Europene, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Modificarea taxei auto a fost decisa in sedinta de miercuri a Cabinetului, dupa ce ministrul Mediului a prezentat o nota in acest sens.


Informatia a fost confirmata de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat ca Executivul pregateste o solutie legislativa in concordanta cu decizia Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

"Ministrul Mediului a prezentat Cabinetului o nota privind taxa de poluare auto. Pregatim o solutie legislativa in concordanta cu decizia CJUE, iar actul normativ va fi aprobat de Guvern in perioada imediat urmatoare", a spus oficialul guvernamental.

La randul sau, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca are in lucru mai multe variante de modificare a taxei auto si ca varianta finala va fi prezentata Guvernului in aproximativ doua saptamani.

El a precizat ca nu au existat probleme din partea Comisiei Europene legate de aceasta taxa si ca modificarea va fi efectuata astfel incat procedura de taxare sa fie clarificata pentru instante.

Ministrul a salutat totodata decizia de miercuri a Curtii Constitutionale, care a respins, cu majoritate de voturi, ca fiind neintemeiate criticile de neconstitutionalitate ale unor prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind taxa de poluare.

In urma cu o luna, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Guvernul a decis atunci constituirea unei comisii care sa stabileasca daca opinia Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene privind ilegalitatea taxei de prima inmatriculare impune modificarea legislatiei referitoare la taxa auto. Guvernul a decis, in luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.


Guvernul cauta solutii pentru a intra in legalitate si in gratiile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a criticat nuanta discriminatorie a taxei auto aplicate in Romania. Prin urmare, acesta discuta impunerea taxei la prima vanzare, pentru masinile ajunse in tara inainte de 1 iulie 2008, si care va avea o pondere cu 30% mai mica decat cea de poluare auto. Pentru cei care au platit suma integrala, se propune restituirea diferentei de 30 de procente, dar in mai multe transe (adica pe mai multi ani), pentru a evita o gaura de 750 de milioane de euro din visteria statului. O alta varianta adusa in discutie de catre Guvern este transformarea taxei de poluare intr-una care va fi platita anual. Normal, va fi una separata de impozitul pe care-l platesti pentru masina ta.

In primul caz, consecinta va fi una destul de clara: piata auto second-hand se va "avanta" din nou pe o panta descendeta, probabil mai puternica decat cea care a urmat crizei economice mondiale. Sau, cine stie, poate posesorii auto vor binevoi sa plateasca o taxa pentru a-si vinde masina...

In cazul taxei separate - ei bine, va fi o taxa in plus. Daca in cazul impozitarii se ia in calcul doar cilindreea masinii, criteriile de taxare ale noului bir anual vizeaza atat cilindreea, cat si vechimea, alaturi de norma de poluare. Dar, exact cum si cei care au masini si citesc randurile astea se intreaba in acest moment, nu suna a alandala toata treaba asta? Adica, ce vor face, de exemplu, cei care au platit taxa, dar intre timp si-au vandut masina mai departe? Sau, cum ramane cu cei care au reusit sa-si recupereze taxa achitata? Nu exista riscul ca un proprietar sa fie pus in ipostaza sa plateasca de doua ori aceeasi taxa?

Speram ca aceste intrebari sa si le adreseze si executivul, inainte sa dea decizia finala pentru proiectul asta de lege, care parca promite sa scoata minim 3 fire albe fiecarui posesor de autovehicul. Pana atunci insa, mai sunt doua saptamani - timp berechet, ar spune unii, ca lucrurile sa ia o alta intorsatura.

Surse: http://www.dailybusiness.ro/stiri-auto/ guvernul-va-modifica-din-nou-taxa-auto-62629/; http://www.topgear.ro/stiri/taxa-auto-se-metamorfozeaza

0 comentarii

Leave a Reply

Mesajele calomnioase, acuzatoare, ironice, off-topic, de tip spam sau publicitar vor fi sterse.

Copyright 2011 Filme OnLie - 2011