Cum recuperezi taxa auto de prima inmatriculare - Pasii de urmat

Juristii spun ca poate fi solicitata restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de Curtea de Justitie a UE. Astfel, trebuie sa faci o cerere de returnare a acestei taxe, iar, in cazul refuzului, te poti adresa instantei. Vezi mai jos lista completa a actelor de care ai nevoie pentru a recupera taxa de prima inmatriculare!


Documentatia necesara este, potrivit avocatei Lavinia Manu:

• cererea de restituire a taxei;

• copie de pe chitanta de plata a taxei;

• original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR - copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul";

• original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;

• un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate;

• copie de pe cartea de identitate a persoanei;

• declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;

• expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Pasi de urmat

Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile.

In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul, potrivit Mediafax.

"Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", a decis, in 7 aprilie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a declarat ca deciziile Curtii de Justitie a UE sunt executorii si general obligatorii pentru toate Statele Membre, si, in cadrul fiecarui stat membru, pentru toate autoritatile acestuia: Legislative, Executive, Judecatoresti.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului Finantelor, spune Chiuariu.

Intr-o prima faza, contribuabilul care a platit taxa va face o cerere de restituire catre Administratia Financiara la care a achitat-o in baza deciziei Curtii si a articolului 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Daca Administratia Financiara refuza restituirea taxei, contribuabilul va introduce o actiune la tribunal - sectia de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curtii. Actiunea este supusa taxei de timbru, explica deputatul liberal Chiuariu, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Termenul general de prescriptie pentru creante bugetare este de cinci ani.

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE), intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti.

Avocata Lavinia Manu spune ca pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplata, diferenta dintre taxa platita si cea stabilita potrivit OUG 50/2008 se restituie la cerere, in termen de 45 zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara.
Deci, sa recapitulam. Cea mai controversata dintre acestea este taxa de prima inmatriculare deoarece contravine dreptului comunitar de libera circulatie a marfurilor si este discriminatorie. Statul are puterea sa o ceara dar si tu, la randul tau, ai dreptul sa o contesti si sa incerci sa-ti cauti dreptatea in instanta.

De altfel, Curtea de Justitie a Comunitatii Europene arata intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei. Si ce daca...., veti spune; cel mai probabil, autoritatile romane se vor face ca nu au inteles si vor adopta tactica" mersului pe burta".

Dar nu toti romanii au stat si "au inghitit" taxele si impozitele inventate de autoritati. Peste 12.000 de proprietari de masini au contestat anul trecut in instanta taxa auto, iar o treime dintre acestia au avut castig de cauza, potrivit Ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Pana in prezent Ministerul Mediului a platit 230.000 de euro unui numar de 135 contestatari care au avut castig de cauza.

Care sunt pasii legali care trebuie urmati pentru a recupara in instanta suma platita pe taxa de inmatriculare:

1. In primul rand trebuie depusa o petitie la Directia de Finante Publice de care apartii, in care sa fie precizat ca taxa este in contradictie cu dreptul comunitar si discriminatorie, drept pentru care soliciti restituirea ei, plus dobanda actualizata pana la data restituirii. La petitie se anexeaza si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare. Fiscul este obligat sa raspunda la petitie in termen de 30 de zile si mai mult ca sigur raspunsul va fi negativ.

2. Dupa ce primesti raspunsul negativ de la Fisc, vei putea face o cerere de chemare in judecata a Fiscului, pe care o depui la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului de care apartii cu domiciliul. In cererea de chemare in judecata se solicita restituirea taxei de prima inmatriculare si suportarea de catre stat a cheltuielilor de judecata.

3. In cazul in care Tribunalul admite cererea, va incepe procesul in urma caruia poti avea castig de cauza. Fiscul va putea face recurs, iar daca Curtea de apel va respinge recursul, practic hotararea va deveni executorie urmand sa-ti fie restituiti banii.

Surse: http://www.incont.ro/

0 comentarii

Leave a Reply

Mesajele calomnioase, acuzatoare, ironice, off-topic, de tip spam sau publicitar vor fi sterse.

Copyright 2011 Filme OnLie - 2011